Zijn winterbanden verplicht?
Het gebruik van winterbanden in België is de vrije keuze van iedere eigenaar van een auto. In veel landen is het gebruik van winterbanden niet verplicht, maar er zijn vanzelfsprekend uitzonderingen.
Wat zijn winterbanden?
Winterbanden zijn gemaakt van een zachter rubber waardoor je bij lagere temperaturen nog een goede grip hebt op de weg. Daarnaast hebben winterbanden extra inkepingen waardoor je ook een goede grip hebt op sneeuw. De juiste banden hebben, kan helpen om aquaplaning of andere oorzaken van ongelukken te voorkomen.
Goed om te weten: er bestaan ook all weatherbanden of 4-seizoenenbanden. Die banden zijn geschikt om mee te rijden bij zowel lage als hogere temperaturen.
Winterbanden of sneeuwkettingen?
Winterbanden zijn steeds aangeraden bij winterse omstandigheden. Idealiter combineer je winterbanden samen met sneeuwkettingen. In België mag je sneeuwkettingen wel enkel gebruiken bij sneeuw en ijzel. Ze moeten ook zo aangebracht worden dat ze het wegdek niet beschadigen. Sneeuwkettingen mogen met andere woorden niet gebruikt worden op wegen met weinig sneeuw of waarop de sneeuw aan het smelten is. Verder zijn ze niet toegelaten in tunnels en mag je er maximaal 50km per uur mee rijden.
Wat is het verschil met zomerbanden?
Winterbanden onderscheiden zich van zomerbanden door:
- de extra inkepingen die op het ogenblik dat er meer grip nodig is zich in de grond vastbijten;
- hun langere soepelheid bij lagere temperaturen;
- hierdoor rollen winterbanden beter op het asfalt, zijn ze minder onderhevig aan slijtage en rijden ze comfortabeler.
Zomerbanden zijn tegenover winterbanden afgestemd op grip bij hoge temperaturen.
Wanneer winterbanden wisselen?
Van zomerbanden naar winterbanden
Het ideale moment om je auto winterklaar te maken en van zomerbanden naar winterbanden te wisselen, is wanneer de temperatuur regelmatig onder de 7 °C zakt. Winterbanden zijn namelijk beter afgestemd op lage temperaturen en sneeuw dan zomerbanden.
Van winterbanden naar zomerbanden
Je wisselt best naar zomerbanden wanneer de temperatuur boven de 7 °C uitkomt. De rubber van de winterbanden zal dan zachter worden door de warmte waardoor de banden sneller slijtage ondervinden.
Waar winterbanden kopen?
Winterbanden kan je online kopen, maar ook eenvoudig bij een garage of onderhoudsspecialist in jouw buurt. Enkele bekenden zijn Auto5, VAB, Donckers en Midas.
Wat kosten winterbanden?
Een set winterbanden kost gemiddeld 300 tot 600 euro of gemiddeld 75 tot 150 euro per band. Winterbanden gaan ongeveer 7 jaar mee bij ongeveer 50.000 kilometer per jaar én enkel gebruik tijdens de winter.
Waar zijn winterbanden verplicht?
Duitsland & Luxemburg (verplicht)
De Duitse wegcode schrijft voor dat een voertuig (auto, motor…) moet aangepast zijn aan de heersende weersomstandigheden. Ben je dus in Duitsland met de auto tijdens winterse weersomstandigheden (1), dan moet je auto daaraan zijn aangepast. Dit betekent: winterbanden, een schone voor– en achterruit, goed functionerende ruitenwissers met antivries vloeistof,…
Wanneer je dit niet opvolgt, riskeer je een boete. Deze bedraagt:
- 40 euro voor het rijden in winterse omstandigheden met zomerbanden (of wanneer je niet voldoet aan één van de bepalingen);
- 80 euro indien jij aan de basis ligt van verkeershinder.
(1) Winterse weersomstandigheden = ijzel, gladheid door sneeuw, opgehoopte sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs– of rijpvorming.
Oostenrijk (verplicht)
Vroeger waren winterbanden in Oostenrijk enkel verplicht wanneer je op sneeuw of ijs reed. Vanaf 2014 zijn winterbanden wel verplicht in Oostenrijk vanaf 1 november tot en met 15 april, daarnaast zijn ook sneeuwkettingen verplicht als het wegdek met sneeuw bedekt is.
Frankrijk, Zwitserland en Italië (enkel verplicht indien aangegeven)
Sneeuwkettingen en/of winterbanden zijn verplicht op die plaatsen waar een speciaal verkeersbord (blauw bord met afbeelding van een autoband met een sneeuwketting) is opgesteld. Hou één van beide bandenvoorzieningen dus steeds bij de hand.
Wat als je een ongeval veroorzaakt zonder winterbanden?
Wat gebeurt er indien je schade berokkent aan een derde en je auto was niet of onvoldoende voorbereid aan ade winterse weersomstandigheden in het buitenland? Komt je BA autoverzekering dan nog tussen?
Gelukkig wel. Je autoverzekering zal altijd tussenbeide komen voor schade die jij aan derden berokkent zelfs al was je voertuig niet helemaal conform de wettelijke vereiste. Maar denk eraan dat, in geval van een ongeval met betwiste aansprakelijkheid, de bevoegde rechtbank je medeaansprakelijk kan stellen.